Buxushagen zijn ideaal als je 365 dagen lang een groene haag wilt. Ondanks de buxusmot, de buxusrups en de buxusfungi is het is een zeer gewilde haagplant.
Dus buxus is verbonden met prachtige, groene en stijlvolle tuinen bij paleizen en kastelen, maar het is ook een mooie toevoeging aan je tuin of bedrijfspand. Deze haagsoort wordt dan ook vaak geassocieerd met degelijkheid en klasse.
Hoe behandel je de buxusaandoeningen?
Buxusschimmel, in dit geval krijgt de plant gele of bruine blaadjes die helemaal bleek kunnen worden. Na verloop van tijd kunnen deze bladeren uitvallen, waardoor je een kale plant overhoudt. Houdt de buxus dus goed in de gaten.
Komen er zwart/bruine vlekken op de blaadjes of zijn er zwarte strepen te zien? In dit geval moet je elke tak die dit heeft verwijderen. Zorg er dan ook direct voor dat je je gereedschap, handschoenen en kleding schoon maakt. Om dit te voorkomen kan je biologische buxusgrond gebruiken, waar de plant in geplant wordt en ze genoeg buxusvoeding te geven.
De buxusrups/buxusmot, wanneer je bladeren aan elkaar ziet zitten, dode blaadjes vindt of kale takken en het skelet ziet van de buxus dan weet je dat je buxus geïnfecteerd is met de buxusrups/mot.
Is de bast nog groen en leeft de buxus nog? Dan kan de rups en mot op een milieuvriendelijke manier bestreden worden. Door middel van milieuvriendelijke middelen kan je dit bestrijden. Door grondig te werk te gaan en de behandeling na een week te herhalen, kan je de buxus nog redden.